1. Verkennen
Als een ‘wicked problem’ wordt ingebracht gaan we bespreken of we dit als project kunnen uitvoeren in het MEE lab. Ja? Dan formeren we een projectteam en gaan aan de slag!
Er is (nog steeds) werk aan de winkel om tot een inclusieve samenleving te komen, een samenleving waarin iedereen, met of zonder beperking, mee kan doen. Wat zijn de knelpunten of complexe problemen die dit nog niet voldoende mogelijk maken? Kun je breder, vernieuwender kijken naar deze problemen? En naar de mogelijke oplossingen?
Langs de weg van ‘design thinking’ ontwikkelt het MEE lab (vanuit onafhankelijk perspectief) scenario’s die oplossingen bieden voor die complexe problemen. Uiteindelijk helpt dat om de zorg en aandacht voor de doelgroep te verbeteren en bij te dragen aan een inclusieve samenleving!
In een kort filmpje leggen we uit wat het MEE lab is, wat we doen en hoe we werken. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!
Als een ‘wicked problem’ wordt ingebracht gaan we bespreken of we dit als project kunnen uitvoeren in het MEE lab. Ja? Dan formeren we een projectteam en gaan aan de slag!
We verdiepen ons uitgebreid in zowel het probleem als de doelgroep. We willen goed begrijpen hoe het probleem in elkaar zit en wat de belangen, de beleving en de ideeën van de doelgroep en het netwerk zijn.
We analyseren alle verzamelde informatie en maken het overzichtelijk. We besluiten waarop we het ontwerpproces gaan richten: WAT willen we bereiken? (dus niet HOE!)
We gaan veel en verschillende ideeën en oplossingen bedenken (brainstormen). Hier kiezen we er een paar van uit om mee verder te gaan. Deze oplossingen gaan we uittesten, bijschaven (eventueel opnieuw proberen) en verfijnen.
We kiezen díe ontwerpen (oplossingen) die goed genoeg zijn en gaan deze in de praktijk toepassen. En uiteraard kijken we daarbij of het ‘wicked problem’ naar tevredenheid wordt opgelost. Het mooie is dat we hier ook kijken naar andere partijen en extra middelen om er nog verder en langer mee door te kunnen gaan. Zodat we samen naar een duurzame oplossing toe werken.
Loop je ergens tegenaan als zorgverlener, als beleidsmaker, als naaste, als cliënt, als organisatie, als overheid … vertel het ons! We gaan graag in overleg om te kijken of en hoe we jouw ‘wicked problem’ bij het MEE lab in kunnen brengen. Daarnaast organiseren we een aantal keer per jaar een inputsessie waar iedereen ideeën en/of wicked problems kan aandragen.
Het MEE lab is in 2020 opgericht vanuit een samenwerking tussen MEE Noord en NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Dit werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van stichting SOM. Deze samenwerking was een mooi voorbeeld hoe we vandaag de dag nog steeds onderwijs en praktijkgericht onderzoek met zorg, ondersteuning en samenleving verbinden.
Een belangrijk onderdeel van onze werkwijze is ‘the-whole-system-in-the-room’ methodiek. Dit betekent dat als iets (een probleem) iedereen aangaat, je ook iedereen moet betrekken. Een project van het MEE lab is niet ‘u vraagt, wij draaien’ maar werkt vanuit co-creatie en wederzijdse betrokkenheid.